CALEA ÎNŢELEPŢILOR

CALEA ÎNŢELEPŢILOR

Lumina noua

Motto : Calea cea mai lungă începe tot cu un simplu pas.
(aforism oriental)

Cu mulţi ani în urmă traia în sudul Indiei, într-o peşteră de pe multele Arunasala, un mare înţelept, a cărui faimă depăşise cu mult hotarele ţării. El se numea Ramana, iar poporul îi dăduse şi numele de Maharishi (mare înţelept).Ramana trăia în mare simplitate şi totuşi, se considera cel mai fericit om din lume.
Lumea credea cu tărie că Ramana cunoaşte marele secret – secretul căii care duce la fericire, aici pe Pământ, în această viaţă. Mulţi regi invidioşi i-au oferit putere şi bani şi au încercat chiar să-l ameninţe cu moartea, pentru a-i smulge secretul căii spre fericire. Cu cât insistau mai mult, cu atât erau mai nefericiţi, căci Ramana Maharishi tăcea şi fericirea lui era din zi în zi mai mare. Într-o zi a venit la el un copil şi i-a spus cu simplitate :
-Domnule, la fel ca Dumneavoastră, aş vrea şi eu să fiu fericit. Vă rog spuneţi-mi şi mie care este calea spre fericire. Ramana Maharishi, văzând puritatea copilului, i-a zis :
– Ţie îţi voi arăta calea ce duce la fericire. Vino cu mine si fii foarte atent.
Calea aceasta nu este uşoară. De cele mai multe ori, orice cale fără greutăţi nu duce nicăieri.
Calea fericirii e o cale îngustă şi abruptă şi de aceea trebuie, de la iînceput, să mergi pe ea pas cu pas, încet şi cu mare atenţie. Ea este arătată de Dumnezeu numai celor aleşi. Copile, marele secret al căii spre fericire nu este altceva decât o serie de paşi pe care trebuie să-i faci, cu mare concentrare şi convingere, de-a lungul întregii tale vieţi.

Primul pas este să ştii că Dumnezeu există în toate lucrurile din viaţa ta şi, pentru aceasta, trebuie să-L iubeşti şi să-I fii recunoscător pentru tot ce ai şi pentru toate evenimentele care ţi se întâmplă; să fii mulţumit cu ceea ce ai şi cu ceea ce nu ai ; acest pas se numeste DEVOŢIUNE.

Al doilea pas este să te iubeşti pe tine însuţi, în fiecare zi. Când te trezeşti şi înainte de a adormi, spune: „Sunt important, am valoare, sunt capabil, sunt inteligent, sunt iubitor, aştept mult de la mine, nu există obstacol pe care să nu-l pot învinge.” Acest pas se numeşte RESPECT DE SINE.

Al treilea pas este să pui în practică tot ceea ce spui ca eşti şi, dacă tu gândeşti că eşti în stare, fă ceea ce îţi propui; dacă tu gândeşti că eşti inteligent, acţionează inteligent; dacă tu gândeşti că eşti capabil de iubire şi devotament, iubeşte fără teamă tot ceea ce a creat Dumnezeu în jurul tău ; dacă tu gândeşti că nu există obstacol pe care să nu-l poţi depăşi, atunci propune-ţi obiective în viaţă şi luptă pentru realizarea lor, până când le vei obţine. Acest pas se numeşte MOTIVARE.

Al patrulea pas este să nu invidiezi pe nimeni pentru ceea ce are sau pentru ceea ce este; ei vor obţine partea lor, tu o vei obţine pe a ta. Să nu păstrezi în inima ta ranchiuna împotriva nimănui, căci acest sentiment nefast nu te va lăsa să fii fericit. Trebuie să-L laşi pe Dumnezeu să facă dreptate şi tu iartă şi uită. Acest pas se numeşte ONESTITATE.

Al cincilea pas este să nu iei absolut nimic, de la nimeni, din ce nu îţi aparţine; aminteşte-ţi că, potrivit legilor implacabile ale naturii, dacă o faci, mâine vei pierde ceva de mai mare valoare. Acest pas se numeşte CINSTE.

Al şaselea pas este că nu trebuie să faci pe nimeni să sufere fizic, mental sau spiritual; toate fiinţele Pământului au dreptul să fie respectate şi iubite. Acest pas se numeşte NON – VIOLENŢĂ.

Ultimul pas este să observi cu atenţie ce este în jurul tău; să descoperi mereu în fiecare lucru, eveniment, fiinţă, partea lui bună şi nu lipsurile. Ajută-i pe cei care au nevoie, fără să te gândeşti că nu vei primi nimic în schimb. Iubeşte adevărul, chiar dacă el te dezavantajează. Acest pas se numeşte DISCERNĂMÂNT.

Copile, secretul succesului pe calea care duce la fericire are şi un preţ:
Trebuie să renunţi pentru totdeauna la deşertăciunile acestei lumi.
Este foarte greu, dar şi răsplata e foarte mare.

Swami Venkatesananda