Cele 5 ritmuri ale lui ROTH – terapie prin muzică

[Să îți trăiești viața în ritm de dans este o metaforă provocatoare. Te scoate din iluzia obiectivelor, pentru că dansul este un proces, fără un obiectiv final.  Fiecare pas este pentru el însuși. Fiecare pas își are perfecțiunea lui.

În anii `70, o dansatoare, pe numele ei Gabrielle Roth, interesată de şamanism a creat o practică de meditaţie prin dans care se numește 5 ritmuri („5Rhythms”) care ajută la eliberarea tensiunilor din corp şi la „deschiderea” minţii. De fapt, este vorba despre o călătorie spirituală pe care o facem prin dans, o experienţă accesibilă pentru toată lumea care permite eliberarea de stres, o experienţă care contribuie la dezvoltarea unei vieţi sănătoase şi fericite.

Cele cinci ritmuri (flowing, staccato, chaos, lyrical şi stillness) reprezintă o modalitate de a elibera energia negativă din noi. Rătăcind în cotidianul haotic, de multe ori nu eliberăm destul din energie, iar acest lucru ne poate dăuna atât psihic, cât şi fizic, împiedicându-ne să ne concentrăm şi să luăm decizii sau determinându-ne să fim anxioşi.

Care sunt cele cinci ritmuri și cum se practică meditația – dans?

Practica presupune punerea corpului „la treabă” cu scopul de a stimula mintea, un fel de antidot care vindecă stresul persoanelor ce duc o viaţă agitată în oraş. Un individ poate alege să practice doar unul dintre dansuri sau le poate practica pe toate. Atunci când cele 5 dansuri sunt practicate unul după celălalt, tehnica poartă numele de „val”.

Gabrielle Roth spunea că energia se mişcă în valuri, valurile se mişcă în pattern-uri, iar pattern-urile se mişcă în ritmuri. Cum un om nu este altceva decât energie, valuri şi pattern-uri, de ce nu ne-am mişca în ritmuri pentru a elibera energia negativă?

Flowing:
Lăsăm dansul să intre în corp. Când practicăm flowing-ul începem să acceptăm mişcarea să simţim cum picioarele ating pământul, ne conştientizăm greutatea şi simţim mişcarea fiecărui muşchi şi a fluidelor. Suntem receptivi şi trăim fiecare mişcare.

Staccato:
Lăsăm dansul să iasă din noi şi simţim cum prin fiecare mişcare viaţa se mişcă prin corp. Prin mişcări eliberăm focul din inimă şi ne simţim puternic orientaţi către exterior, impunem limite sau dimpotrivă, sfidăm regulile şi profităm de impulsul de adrenalină.

Chaos:
Ritmul creaţiei, al artistului, al abandonului total ne face să ne predăm în faţa imprevizibilităţii vieţii. Ne dizolvăm prin dans, scuturându-ne capetele şi despărţindu-ne de tot ce ne stresează şi ne apasă, de toată presiunea.

Lyrical:
Odată eliberaţi de inhibiţii, prin această practică reuşim să facem loc altor experienţe noi. Liricul este un ritm al spiritului animalic, al maturităţii. Mişcările realizate acum sunt lejere şi delicate ca un zbor.

Stillness:
Odată cu ritmul respiraţiei, mişcările devin mai lejere, urcând şi coborând uşor. Parcurgem acum un ritm al înţelepciunii care ne aduce inspiraţie şi linişte interioară. Acum, ne eliberăm de ultimele firimituri de tensiuni rămase în corp şi simţim cum spiritul, devenit semnificativ mai uşor, se mişcă prin corp.]

Sursa: http://gabrielagambra.ro/dansul-vietii-are-5-ritmuri/

Pentru a audia muzica videoclipurilor  închideți sonorul playlistul de fundal , accesându-l prin click pe  semnul ”+”