”Consacrați-vă viața unui țel superior”

”Este foarte important să fiți conștienți de țelul pentru care lucrați și în folosul cui lucrați, căci, în funcție de acestea, energiile voastre iau o direcție sau alta. Dacă vă consacrați viața unui țel superior – pentru gloria divină – ea se va îmbogăți, va câștiga în forță și în intensitate. Este situația unui capital pe care îl fructificați: vă plasați capitalul într-o bancă cerească si, în loc să fie cheltuit, risipit, el va crește și vă îmbogățește. Și astfel, mai bogat, aveți posibilitatea să vă instruiți și să lucrați mai bine.

Cel care cedează plăcerilor, emoțiilor, pasiunilor, își risipeste capitalul, viața, căci tot ceea ce obține trebuie plătit și mijlocul de plată este viața. În timp ce plasându-vă capitalul într-o bancă aflată sus, cu cât lucrați mai mult, cu atât vă întăriți, căci elemente noi, mai pure, mai luminoase, vin să completeze permanent în voi ceea ce ați cheltuit. În orice act al vieții, chiar în cel mai simplu, trebuie să învățați să puneți în acțiune forte și elemente care să vă permită să transpuneți acest act într-un plan spiritual și să atingeți astfel un grad superior de viață.

Să luăm, ca exemplu o zi obișnuită: dimineața ne trezim, și imediat se declanșează o mulțime de procese, de gânduri, de sentimente și gesturi: ne ridicăm, aprindem lampa, deschidem geamurile, ne spălăm, pregătim gustarea de dimineață, plecăm la lucru, întâlnim oameni etc… Câte lucruri sunt de făcut, și toată lumea este obligată să le facă. Diferența constă în aceea că, în timp ce unii le fac din obișnuință, mecanic, alții – cei care posedă o Filosofie spirituală – caută să introducă în fiecare din aceste acte o viață mai intensă, mai pură, și atunci totul se transformă, totul capătă un sens nou, sunt tot timpul inspirați.

Bineînțeles, vedem în jurul nostru o mulțime de oameni dinamici, întreprinzători, dar toată activitatea lor se limitează pentru obținerea succesului, a bunăstării materiale, a gloriei; ei nu fac nimic pentru a-și face existența mai senină, mai echilibrată, mai armonioasă. Si această atitudine nu este inteligență, căci această viață debordantă îi epuizează și îi îmbolnăvesc.

Deci, obișnuiți-vă să priviți viața cotidiană cu toate actele pe care trebuie să le îndepliniți, cu evenimentele care vi se întâmplă, cu oamenii cu care sunteți în contact, permanent sau întâmplator, ca pe un material asupra căruia trebuie să lucrați pentru a-l transforma. Nu vă mulțumiți să acceptați ceea ce vi se oferă și să vă supuneți pasiv încercărilor la care sunteți expuși: preocupați-vă permanent să adăugați un element care să însuflețească, să dea viață, să spiritualizeze acest material. Căci în aceasta constă adevărata Viață spirituală: să fii capabil să introduci în fiecare activitate un element, un ferment capabil să proiecteze această activitate pe un plan superior. Veți replica: “Și atunci meditația… și rugăciunea?…” Da, într-adevar, rugăciunea și meditația sunt acelea care vă ajută să captați acele elemente mai subtile, mai pure și care vă permit să dați actelor voastre o nouă dimensiune.

Pot apare în viața voastră evenimente care să vă împiedice să efectuați exercițiile spirituale pe care v-ați impus să le practicați zilnic. Dar acest lucru nu trebuie să vă împiedice sa fiți în contact cu Spiritul. Caci Spiritul este mai presus de forme, mai presus de practici. În orice situatie, în orice împrejurare, puteți intra în contact cu Spiritul pentru ca să vă însuflețească ți să vă înfrumusețeze viața. Câți oameni dezechilibrați, din cauza unei vieți trepidante, caută mijloace pentru a se reechilibra! Ei practică yoga, zen, meditația transcendentală sau încearcă să învețe să se relaxeze. Toate acestea sunt foarte bune, dar eu consider că există un exercițiu mult mai simplu și mai eficient: să învățăm să mâncăm. Vă miră? De ce? În loc să mâncăm oricum, în zgomot, cu nervi, cu grabă chiar – și apoi să mergeți să faceți yoga! – nu este mai bine să înțelegeți că în fiecare zi, de 2 – 3 ori pe zi, aveți ocazia să faceți un exercitiu de destindere, de concentrare, de armonizare a tuturor celulelor?

În clipa când vă așezați la masă, începeți prin a alunga din mintea voastră tot ce vă poate împiedica să mâncați în pace și armonie. Și, dacă nu reușiți imediat, așteptați, pentru a începe să mâncați în momentul când ați reușit să vă calmați. Dacă mâncați într-o stare de agitație, de nervi sau de nemulțumire, introduceți în voi o agitație, vibrații dezordonate, care se vor transmite în tot ceea ce veți face ulterior. Chiar dacă vă veți strădui să creați o aparență de calm, de stăpânire de sine, va emana totuși din voi o anumită agitație, o tensiune și veți comite erori, vă veți izbi de oameni sau de obiecte, veți rosti cuvinte nepotrivite prin care veți risca să pierdeți prieteni sau să vi se închidă porți.

În timp ce dacă mâncați într-o stare de armonie, veți rezolva mai bine problemele ce vi se vor prezenta ulterior și, chiar dacă în cursul zilei veți fi obligat să alergați în dreapta și în stânga, veți simți în voi o liniște pe care activitatea voastră nu o va putea tulbura. Începând cu începutul, cu lucrurile mărunte, vom putea ajunge foarte departe.

Să nu credeți că oboseala provine întotdeauna din prea multă activitate. Nu, ea survine , deseori, ca urmare a unei risipe de forțe. Și, iată, atunci când înghițim mâncarea fără să o mestecăm suficient și fără să o împregnăm suficient cu gândurile și sentimentele noastre, ea devine mai greu digerabilă, iar organismul nu va putea beneficia din plin, datorita efortului pentru asimilarea ei.

Atunci când mâncați fără să conștientizați importanța acestui act, chiar dacă organismul se întărește prin hrană, el nu primește din ea decât partea grosieră, materială, și care nu este comparabilă cu energiile de care ați putea beneficia dacă ați ști cum să mâncați în liniște și să vă concentrați asupra hranei, pentru a prelua elementele eterice și subtile. Deci, în timp ce mâncați, concentrați-vă asupra hranei și proiectați asupra ei toată iubirea voastră și recunoștința față de toată creația divină; în acel moment se produce separarea între materie și energie: materia se dezagreghează, în timp ce energia pătrunde în voi, putând dispune astfel de ea.

În alimentație, importante nu sunt alimentele propriu-zise, ci energiile pe care aceste alimente le conțin prin chintesența din ele, căci în această chintesență este viață. Partea materială a alimentului constituie doar suportul, iar chintesența, atât de subtilă, atât de pură, nu trebuie să alimenteze doar planurile inferioare, corpul fizic, corpul astral, corpul mental; ea trebuie să alimenteze, de asemenea, sufletul și Spiritul. “Să mestecăm” aerul pentru a-i extrage energiile.

Obișnuiți-vă să faceți, în timpul zilei, câteva exerciții de respirație. Dar, pentru a fi într-adevăr folositoare, respirațiile trebuie să fie lente și profunde. Aerul curat trebuie să aibă timp pentru a coborâ în plămâni, pentru a-i umple și pentru a elimina aerul viciat. Și nu numai că trebuie să respirăm profund, dar este bine, din când în când, să reținem aerul în plămâni înainte de a-l expulza. De ce? Pentru a fi “mestecat”; căci plamânii mestecă aerul la fel cum gura mestecă alimentele.

Aerul pe care îl inspirăm este ca un “dumicat”, plin cu energii revitalizatoare. Pentru a profita din plin de aceste energii, trebuie să le dăm plămânilor timp pentru a-l mesteca și digera. Când respirați astfel, fiți conștienți că, prin aer, primiți în corpul vostru o Viață divină.

Dimensiunea psihică și spirituală Exercițiile de respirație au, bineânțeles, o acțiune benefică asupra sănătății, dar și asupra voinței și a gândului. Puteți experimenta: dacă aveți de ridicat o mare greutate, veți reuși mai ușor după o respirație profundă. În toate amănuntele vieții zilnice, în relațiile cu ceilalți, amintiți-vă să respirați conștient, și aceasta vă va permite să aveți controlul asupra voastră. Înaintea unei întâlniri, de pildă, pentru ca discuția să nu degenereze într-o dispută, luați-vă obiceiul de a respira corect. Și atunci, când sunteți tulburat, de ce nu cereți ajutorul plămânilor? Ei sunt acolo pentru a vă ajuta. Timp de două-trei minute, inspirați și expirați profund: gândurile voastre se vor ușura și se vor limpezi. Aveți mereu nevoie de ajutor, și este normal, dar de ce îl căutați mereu în exterior atâta timp cât el există în voi?

Dacă ajungeți să sesizați sensul profund al respirației, veți simți, puțin câte puțin, cum propria voastră respirație se contopește cu Respirația cosmică. În timpul expirației, gândiți-vă că reușiți să vă dilatați, să vă extindeți până la marginea Universului, apoi la inspirație, reveniți către voi, către egoul vostru, care este asemenea unui punct imperceptibil, centrul unui cerc infinit. Din nou vă dilatați și din nou vă contractați…Veți descoperi astfel această mișcare de flux și reflux care constituie cheia tuturor ritmurilor Universului. Prin efortul de a-l conștientiza în voi înșivă, intrați astfel în Armonia cosmică și apare un schimb între Univers și voi, căci inspirând, primiți elemente din spațiu, și expirând, trimiteți în schimb ceva din inima și sufletul vostru.

Cel ce știe să se armonizeze cu Respirația cosmică intră în Conștiinta divină. Din ziua în care veți simți această dimensiune, veți dori ca toată viața sa inspirați din Forța și Lumina Domnului, pentru ca apoi să o dăruiți lumii întregi. Căci expirația înseamnă și a distribui Lumina pe care ați reușit să o absorbiți de la Dumnezeu.

Respirația conștientă aduce binefaceri nemăsurate vieții fizice, emoționale, intelectuale și spirituale. Va trebui să conștientizati efectele ei benefice pentru creier, pentru suflet, pentru toate facultățile voastre; este un factor deosebit de puternic în toate domeniile vieții. Nu neglijați niciodată acest aspect. Prea des vă lăsați antrenați de această agitație, care de acum a devenit o stare obișnuită a oamenilor și care este foarte dăunătoare echilibrului lor fizic și psihic. Trebuie să dați mai multă atenție sistemului vostru nervos și să-i acordați, din timp în timp, câte o destindere. Ați putea, de exemplu, să vă retrageți într-o încăpere liniștită, să vă întindeți culcați pe burtă, pe un pat sau pe jos, pe un covor, cu brațele și picioarele destinse; să vă lăsați ca și scufundați într-un Ocean de Lumină, fără să vă mișcați, fără să gândiți…(sau dacă nu puteți indepărta gândurile străduiți-vă să generați doar acele gânduri și imagini care reprezintă natura pură – fară modificări – în mijlocul căreia vă plasați: un izvor, o pajiște, flori, păsări, etc). După câteva minute vă veți ridica reâncărcați. Aceasta este tot; e foarte puțin, dar foarte important.

Bineînţeles că veți replica că nu există întotdeauna posibilitatea de a vă întinde astfel. Ei bine, atunci ramâneți pe scaun; principalul este să rupeți tensiunea în care trăiți. Este nevoie să știți să vă opriți, și nu numai odată sau de doua ori pe zi, ci de zece, cincisprezece, douăzeci de ori. Aceasta poate să nu dureze decât unul sau două minute, important este să vă obișnuiți să o faceți cât mai des.

Ori de câte ori aveți un moment liber, indiferent unde vă aflați, în loc să pierdeți timpul sau să vă enervați că trebuie să așteptați, profitați de ocazia ivită pentru a vă liniști și să vă regăsi echilibrul; vă veți relua apoi activitatea cu forțe sporite. Cel mai mare secret, pentru a ne desfășura activitatea în cele mai bune condiții, este să învățăm să lucrăm întotdeauna numai cu iubire. Căci iubirea este cea care dă puteri, viață, care renaște. Când această iubire nu există și când munca este considerată doar ca un mijloc de subzistență, această atitudine nu conduce la rezultate bune. Bineînţeles, banii se câstigă, dar dispare bucuria, entuziasmul, omul devine iritabil și sănătatea se alterează cu timpul. Lucrați preț de mai multe ore cu iubire și nu veți simți oboseală; lucrați un timp mai scurt, fără iubire, cu supărare sau revoltă, și totul se va bloca în interiorul vostru, vă veți simți slăbiți și fără forță.

Trebuie să înțelegeți eficacitatea, puterea iubirii. În tot ce faceti puneți iubire sau, dacă nu, mai bine renunțați la a face acel lucru. Tot ceea ce faceți fără iubire vă obosește, ba chiar vă otrăvește, așa încât să nu vă mire dacă după aceea sunteți epuizați sau bolnavi. Câtă lume se întreabă cum să combată oboseala ! Secretul este să pui iubire în tot ceea ce faci, căci iubirea este ceea ce trezește toate energiile. Dacă nu puteți simți iubire, cereți susținere, rugați-vă, sunt atâtea energii în jurul vostru care sunt acolo doar pentru a vă ajuta, cereți-le sprijinul, invitați-le și vor veni negreșit.” Omraam Michael Aivanhov


Sursa: https://www.trezireainteligentei.ro/omraam-mikhael-aivanh…/…