Cuvinte de înțelepciune … Pași spre dezvoltarea personală…

Cuvinte de înțelepciune  … Pași spre dezvoltarea personală...

« Greutățile, inconvenientele apar din toate părțile, dar în viață există totuși mai multe lucruri bune decât rele. A-ți exprima mereu nemulțumirea înseamnă că ești incapabil să ai o viziune clară a realității. Trebuie cel puțin să ne străduim să obserăm cele două laturi ale vieții. Acela care vede numai binele, și se arată mereu satisfăcut, optimist, nu se află în adevăr. Dar a vă petrece tot timpul fiind furioși fiindcă unul sau altul a spus sau a făcut ceva ce nu vă place, fiindcă ați plătit un obiect mai mult decât face, sau fiindcă mâncarea este arsă, prea sărată sau insuficientă și a reacționa în fața acestor mici inconveniente ca și cum ar fi niște catastrofe, înseamnă să deveniți ridicoli și proști.
Învățați să puneți deci în balanță toate micile voastre supărări cu toate bogățiile pe care vi le aduce viața. Când veți realiza că pentru niște nimicuri sunteți în stare să uitați câte lucruri frumoase și bune există pe pământ și că tulburați viața familiei și a anturajului vostru, vă va fi rușine… »

« Vă doriți să deveniți discipoli ai unui Învățământ Inițiatic… Să nu vă imaginați că veți deveni mari alchimiști, mari magicieni, mari cabaliști. Gândiți-vă mai degrabă cum să îndepliniți cât mai bine fiecare faptă a vieții zilnice, în așa fel încât să introduceți în voi numai elementele cele mai pure. Când omul își purifică organismul fizic și corpurile psihice – corpurile astral și mental – spiritul poate începe să se manifeste prin intermediul creierului, iar el devine mai puternic, mai activ, mai lucid. Acesta este înainte de toate scopul unui învățământ inițiatic.
De acum înainte, încercați să introduceți puritatea în faptele, în sentimentele, în gândurile voastre, pentru a face din întreaga voastră ființă un instrument al spiritului. În acel moment, chiar în timpul somnului, veți continua să vă instruiți, să lucrați și să îi ajutați pe oameni. Este ceea ce face un inițiat noaptea : corpul lui fizic este lungit, imobil, adormit, dar spiritul sau nu doarme, el rămâne activ, călătorește pentru a ajuta și a lumina creaturile. »

« Spiritul omului este un principiu veșnic, o scânteie ieșită din Dumnezeu Însuși și nu are nevoie să fie instruit sau luminat. Ceea ce îi lipsește, sunt condițiile propice, o modalitate bună pentru a se manifesta. Întâlnim cazuri în care anumite ființe, mai ales artiști, gânditori, mistici ajung în stări de inspirație atât de extraordinare încât reușesc să atingă unele realități sublime, dar când își revin din acele stări, ei înțeleg cu greu ceea ce li s-a întâmplat și uneori chiar nu își mai amintesc de nimic.
Dacă ființa umană s-ar decide să-și îmbunătățească modul de viață, ea și-ar perfecționa capacitățile de percepție și recepție, și-ar afina materia organelor sale și centrilor săi psihici. Spiritul ei ar avea atunci posibilități mai mari de a se manifesta și ea ar realiza minuni în planul fizic. »

« Primim zilnic mesaje din lumea divină. Dar dacă dimineața, trezindu-vă, sunteți prost dispuși, dacă, în pofida programului zilei care vă așteaptă, totul vi se pare perturbat, înseamnă că nu ați primit corespondența ce v-a fost destinată. De ce ?… Întrebați-vă dacă nu cumva ați călătorit prin locuri mai dubioase unde poșta celestă nu vă poate găsi.
Poștașii celești își fac bine lucrarea, dar ei predau corespondența numai în locuri luminoase și pure. Dacă, din lene, din neglijență, vă rătăciți în zonele inferioare ale conștiinței unde organele voastre spirituale sunt amorțite, nu veți primi nimic.
Străduiți-vă deci să urcați spre lumină pentru a primi corespondența adunată în timpul absenței voastre. Fiindcă trebuie să știți, nimic nu se pierde. Cadourile, mesajele care vă sunt destinate, vă așteaptă, voi sunteți aceia care
trebuie să le căutați acolo unde ele sunt depuse. »

« Întreg spațiul este încărcat, străbătut de lumină. Dacă nu o vedeți , dacă nu o simțiți, înseamnă că organele voastre spirituale nu sunt încă suficient de dezvoltate ca să vă permită să sesizați o realitate atât de subtilă. În ziua în care veți învăța însă să vă concentrați asupra acestei lumini cosmice, veți ajunge să vă afinați într-atât percepțiile, încât nu numai că veți începe să o simțiți, dar o veți atrage la voi, astfel ca ea să vă impregneze și să lucreze asupra voastră.
Faceți din lumină principalul vostru subiect de meditație, concentrați-vă asupra ei : ea va veni încet-încet, chiar să vă înlocuiască toate particulele distruse, bolnave, din corpul vostru prin niște particule noi, mai pure. Apoi, fiind capabili să atrageți lumina în voi înșivă, trebuie să vă mai exersați să o proiectați în întreaga lume pentru a-i ajuta pe toți oamenii. »

« Să nu acceptați niciodată ca o durere sau un obstacol fizic să vă amenințe bucuria de a trăi, trebuie să reacționați ! Chiar dacă sunteți pe cale să vă pierdeți vederea sau auzul, chiar dacă sunteți parțial paralizați, conștientizați-vă toate capacitățile, toate posibilitățile pe care le mai aveți încă și datorită cărora puteți în continuare să acționați, să învățați, să vă perfecționați. Și îndeosebi, vă rămân sentimentul și gândul , care sunt cele mai mari forțe. Apelați la ele, fiindcă cultivând gândurile curate și sentimentele generoase veți crea în voi stări benefice ce vor contribui chiar la ameliorarea sănătății voastre fizice.
Răul ia proporțiile pe care noi i le oferim. Dacă ne lăsăm pradă slăbiciunii, descurajării, îl întărim. Ați văzut cum o găină își apără puii la apropierea unui câine ? Ea se zbârlește, își umflă penele, ia o atitudine amenințătoare pentru a-l speria pe acesta. Procedați la fel și cu răul : umflați-vă, arătați-i că sunteți în stare să vă apărați și el va fi în stare să dea înapoi. »

« Vreți să fiți fericiți ? Ei bine, în loc să căutați să obțineți ceea ce deocamdată nu posedați, începeți prin a fi recunoscători pentru ceea ce dețineți deja în planurile fizic, psihic, spiritual și străduiți-vă să îi faceți și pe alții să beneficieze. Pentru a fi fericiți, cultivați-vă capacitatea de a vă bucura, de a mulțumi și de a vă bucura și a mulțumi îndeosebi pentru lucrurile ce până acum le-ați neglijat, le-ați disprețuit. Zilnic încercați să găsiți cel puțin un eveniment, o întâlnire, un gând care să vă facă bine sau să vă încânte și asezațile în mintea, în inima voastră.
Dacă știți să mulțumiți zilnic Domnului, dacă știți să apreciați tot ceea ce El vă oferă, veți poseda secretul magic care vă poate transforma viața. Iar entitățile luminoase ale lumii invizibile se vor apropia de voi pentru a vă ajuta. Aceasta este fericirea. »

Culese de mine din : « Gânduri pentru fiecare zi » (volumul de culoare verde) de Omraam Michael Aivanhov

Cuvinte de înțelepciune  … Pași spre dezvoltarea personală...